söndag 8 oktober 2023

Självbehärskning

 I dag, söndag den 8/10, predikade Anna Andersson om den del av Andens frukt som kallas SJÄLVBEHÄRSKNING. Bibeltexten för predikan var från Gal.5:16-26 som både talar om Andens frukt och dess motsats "köttets gärningar", som står för det som är negativt i vår mänskliga natur. Andens frukt däremot är det goda som växer fram i våra liv när vi lever nära Jesus Kristus, står fasta i honom och sänker ner våra livsrötter i det levande vattnet.

Självbehärskning handlar om att säga nej till köttets gärningar. Det kan handla om att behärska negativa tankar genom att lämna dem till Gud. Det kan handla om att säga nej till självömkan eller att låta bli att brusa upp. Men det kan också tvärt om handla om att tala ut i ett speciellt sammanhang, som Jesus gjorde till fariséerna, istället för att sitta hemma och tala illa om människor. Att behärska sig mot att vara likgiltig.

Anna talade om tre saker som vi behöver för att kunna samarbeta med Gud i att bära självbehärskningens frukt:

1. Att vara motiverade.
2. Att välja att stå fasta (inte bygga på känslor).
3. Att leva i Guds Ord och hämta kraft från Anden.

Anna speglade dessa tre saker i flera Bibliska personer och hur de relaterade till detta. Många tog vara på det medan andra inte gjorde det:
Hon nämnde om Adam och Eva, Noa, Abraham, Mose, Israels folk, Daniel och hans tre vänner. Anna nämnde också om Aposteln Johannes hur man hos honom kan se hur Andens frukt växte fram över tid. 

Vi kan välja att inte gå vår egen väg, utan istället gå Jesu väg och leva nära honom. Då växer frukten fram, så också det som kallas självbehärskning.

Peter Larsson.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Om himlen

Jag har gjort en inspelning med frågor om Himlen, samma tema som jag predikade över i Fyren på Allhelgonadagen. Om du missade den eller vill...