torsdag 26 oktober 2023

Ödmjukhet

I söndags, den 22/10, predikade Krister Lilja om den del av Andens frukt som har med ÖDMJUKHET att göra. Utgångspunkten för alla de här predikningarna om Andens frukt står att finna i Gal 5:22.


Krister började med att ge ett praktiskt exempel på ödmjukhet som han och jag mötte alldeles nyligen på en temadag som Svenska Alliansmissionen anordnade i Allianskyrkan i Jönköping. Vid fikat tjänade då Sveriges sjukvårdsminister i serveringskommitten och serverade oss kaffe och smörgås. I den kristna församlingen är vi ju alla lika oavsett vilken ställning vi har i samhället.

Krister fortsatte med att rada upp flera olika Bibelord om ödmjukhet. Jag citerar inte dem här. Men du kan själv slå upp dem i din Bibel:

Ps 37:11
Matt 5:5
Matt 21:5
Fil 2:5-8

Krister ställde sedan frågan  om vilka vi ska ödmjuka oss inför.
I första han inför Gud. Vi behöver böja oss för honom, men också vara ödmjuka inför varandra.


Han citerade sedan Ef 4:1-2 om detta:
"Var alltid ödmjuka och milda, var tålmodiga och överseende med varandra i kärlek."

Så citerade han också Kol 3:12-13 där det står:
"Kläd er därför som Guds utvalda, heliga och älskade, i innerlig barmhärtighet, godhet, ödmjukhet, mildhet och tålamod. Ha övereende med varandra och förlåt varandra, om ni har något att anklaga någon för. Så som Herren har förlåtit er ska ni förlåta varandra."

- Det är en beskrivning på en god kristen.
Eller är detta att vara mesig, frågade Krister? Nej, svarade han själv, det ger istället Gud möjlighet att lyfta oss. Högmod däremot går, som det heter, före fall.

Krister talade också om vikten av att vara ödmjuka i en allt mer polariserad värld, och gav ett exempel från politiken i Båstads kommunfullmäktige. För en tid sedan hördes där många hårda tongångar som skapade ett dåligt samtalsklimat. Krister har velat förändra detta. Och nu har det faktiskt vänt och blivit mycket bättre. Stämningen är en annan och mötena inte lika långa.

Avslutningsvis talade Krister om betydelsen av att vara ödmjuka gentemot Guds Ord. Guds Ord är något som står över våra egna idéer. Utifrån det får vi som kristna korsfästa vårt kött med dess lidelser och begär, som det står i Gal 5:24. Vi får böja oss under Gud, hans Ord och varandra.


/Peter Larsson.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Om himlen

Jag har gjort en inspelning med frågor om Himlen, samma tema som jag predikade över i Fyren på Allhelgonadagen. Om du missade den eller vill...