söndag 5 november 2023

Leva för evigt!

Idag firade vi gudstjänst i Fyren, och eftersom det är Allhelgonahelgen handlade gudstjänsten mycket om himlen. Jag predikade utifrån söndagens text som finns i Hebreerbrevet kapitel 11 vers 13-16.


Kapitlet räknar upp människor i Gamla Testamentet som höll fast vid tron, och det gjorde att de kunde härda ut genom lidanden. De hade ett tydligt mål i sikte, och på samma sätt kan en stadig tro och ett tydligt mål hjälpa oss att vara uthålliga.  I kapitlet finns många exempel, bl a Abraham, Isak, Jakob och Mose, och mitt i allt detta kommer dagens text:

I tron dog alla dessa utan att ha fått det som var utlovat. Men de hade sett det i fjärran, hälsat det och bekänt sig vara gäster och främlingar på jorden. De som säger så visar att de söker ett hemland. Hade de tänkt på det land som de lämnat, så hade de haft tillfälle att vända tillbaka dit. Men nu längtade de till ett bättre land, det himmelska. Därför skäms inte Gud för att kallas deras Gud, för han har förberett en stad åt dem.

Vi ställde tre frågor till texten:

1. Kan vi vara säkra på att Himlen finns?

2. Kan vi vara säkra på att få komma dit? Hur?

3. Hur är det i Himlen?

Vi ser i texten att Gud inte skäms för att t ex Mose inte nådde fram emot landet som han strävat mot. Varför skäms inte Gud? Jo, för att det som Mose egentligen strävade efter var ett himmelskt land. Kanaans land skulle aldrig bli perfekt, Gud hade förberett något mycket bättre åt honom. 

Detta svarar också på fråga nr 1: Vi kan verkligen vara säkra på att Himlen finns. Annars skulle det inte stå att Gud inte skäms!

Orden "I tron" är viktiga i texten. Det är genom tron vi kan komma nära Gud och komma in i himlen. Utan tro kan vi inte komma nära Gud. Vad är det då vi tror på? Jo, Gud är helig, och himlen är en ren plats. Vi kan inte komma dit som vi är, för vi bär på synd. Om jag kom in i himlen som jag är så skulle det inte längre vara en perfekt plats för jag är inte alltigenom god! Men Jesus tog vår synd och dog i vårt ställe, på korset. Nu får vi välja att försöka närma oss Gud på egen hand - det kommer inte att gå - eller "ringa vår livlina": ta hjälp av Jesus. När vi väljer Jesus och låter Honom vara Herre i våra liv gör han oss fria från synd så att vi kan komma nära Gud. Det står i Joh 3:16 att "Så älskade Gud världen att han gav den sin enfödde son, för att de som tror på honom inte ska gå under utan ha evigt liv." 

Så svaret på fråga nr 2 är: Om vi tror på Jesus så kan vi vara säkra på att komma till Himlen. Det står också att tron är en visshet (Hebr 11:1). Gud vill ge oss en djup visshet att vi är Hans barn och att vi kommer att få leva med honom för evigt i Hans himmelska land när vårt liv här på jorden är slut. 

Fråga nr 3 är: Hur är det i Himlen? 

I texten ser vi att Himlen är vårt hemland och att det är bättre där än här. Det står att Gud har förberett en stad. Gud har skapat jorden och Han har också skapat det himmelska landet. På jorden har ondskan kommit in, det finns krig, skjutningar, hat och all möjlig ondska. I Himlen finns ingen ondska. Tänk på allt det som du tycker bäst om på jorden och kom ihåg att det är samma Gud som har skapat det himmelska landet, men det är bättre. Han har förberett staden med tanke på oss! Han har skapat oss och Han vet vad vi behöver. Han har specialdesignat den himmelska staden åt oss. Och tänk på hur skönt det är att komma hem en kall, mörk novemberkväll. Du kommer att känna dig mer hemma i Himlen.

I 1 Kor 2:9 skriver Paulus: "Vad ögat inte sett och örat inte hört och människans hjärta inte anat, det har Gud berett åt dem som älskar honom."

Gud välsigne dig!

Anna Andersson. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Om himlen

Jag har gjort en inspelning med frågor om Himlen, samma tema som jag predikade över i Fyren på Allhelgonadagen. Om du missade den eller vill...